Sla over naar de inhoud

Blogger Kim: ‘Er is nog zoveel onbegrip over psychisch ziek zijn, ik zit bomvol inspiratie!’

Bloggers die schrijven over hun psychische problematiek zijn van onmisbare waarde bij het doorbreken van stigmatisering van mensen met een psychische aandoening. En omdat zij dit ook nog eens op een creatieve manier doen, wil ik graag voor hen een plekje op mijn website vrijhouden. Vandaag vertelt Kim (19) over haar blog www.dansenindestorm.nl

Sinds wanneer bestaat je blog en waar gaat het over?blog dansen in de storm

Mijn blog bestaat nog helemaal niet zo lang. Het idee voor ‘dansen in de storm’ zat al wel lange tijd in mijn hoofd en ik heb een tijdje op een wordpress blog geblogd. Begin april van dit jaar ben ik na veel getwijfel dan toch over gegaan naar mijn eigen domein. Ik merk dat dit me meer motivatie geeft om te bloggen, omdat het echt iets is wat ‘van mij’ is.
Mijn blog gaat vooral over het (over)leven met psychische ‘kwetsbaarheden’. Over hoe ik me staande probeer te houden in deze wereld. Over hoe ik probeer te leven met mijn angsten, negatieve  en wisselende stemmingen, eetproblemen en zelfbeschadiging. Ik hoop mijn lezers mee te nemen in mijn zoektocht naar een fijner leven, samen op weg naar herstel.
Daarnaast verschijnen er op mijn blog ook regelmatig ‘gewone’ lifestyle artikelen. Ik vind het fijn om die twee te combineren, om het niet te zwaar te maken, maar wel kwijt te kunnen wat ik graag wil delen.

Hoe kwam je op het idee en wat zette je uiteindelijk aan om je blog echt te beginnen?

Het idee om een blog te beginnen kwam eigenlijk omdat ik te veel tijd had en graag iets met schrijven wilde doen. Niet een heel bijzonder verhaal dus. Ik zit fulltime thuis en verveelde me vaak. Bloggen leek me altijd al heel erg leuk. Vaak startte ik een blog op en vergat ik dat na een week mijn inloggegevens waarna ik er niks meer mee deed. Dat kwam meestal door gebrek aan tijd en inspiratie. Schrijven is iets wat ik heel erg graag doe, dus ik ben gaan nadenken over een manier om hiermee aan de slag te kunnen gaan. Aangezien ik vrij weinig meemaak duurde het even voor ik een goed idee had bedacht. Toen ik op een dag tegen een enorme berg onbegrip rondom mijn angsten aanliep besloot ik dat ik daar iets aan wilde veranderen. Ik wilde zorgen voor minder onbegrip. Dit is eigenlijk ook direct hetgeen geweest dat mij aanzette tot het opstarten van mijn blog. Het was voor mij een keerpunt. Ik wilde niet meer gesloten zijn en niks delen. De wereld moet weten wat bijvoorbeeld een angststoornis is voordat ze begrip kunnen tonen. Daar wil ik me heel graag voor inzetten. 

Wat is het doel van je blog en waarom?

Het voornaamste doel van mijn blog is het verminderen van het taboe rond psychisch ziek zijn. Daarnaast hoop ik mensen te kunnen informeren over de psychische problemen waar ik mee worstel en zo te zorgen voor wat meer begrip bij anderen. Ik zou het heel erg mooi vinden als mensen meer begrip krijgen voor mensen met psychische ziektes. Naar mijn mening is hier nog veel te weinig begrip voor.
Ik hoop dat ik de komende tijd verder kom in mijn herstel. Wat ik heel mooi zou vinden is als er een moment komt waarop ik mensen zou kunnen inspireren om ook de stap naar hulp of de eerste stap op de weg naar herstel te zetten. Tot die tijd deel ik graag mijn ervaringen die ik opdoe op mijn weg naar herstel.

Hoe kom je tot inspiratie voor het schrijven van je blogs?

Inspiratie haal ik eigenlijk overal en nergens vandaan. Wat voor mij makkelijk is, is dat ik dagelijks tegen heel erg veel dingen aan loop. Bijna al deze dingen zijn wel tot een blogje te vormen, dus dat is fijn. Daarnaast is er nog zoveel onduidelijkheid en onbegrip over de psychiatrie en psychisch ziek zijn in de samenleving, dat ik eigenlijk nooit uitgeschreven raak over dit onderwerp. Ik zit nog bomvol inspiratie!

 Vind je het soms ook wel eens moeilijk en zo ja, hoe los je het dan op?

Tot op dit moment vind ik het niet vaak moeilijk om te bloggen. Ik schrijf graag vooruit, dus ik heb altijd wel iets wat ik kan plaatsen. Als ik bijvoorbeeld niet goed in mijn vel zit en nergens zin in heb, ga ik vaak wat blogjes van anderen lezen of wat rondkijken op Twitter. Vaak ben ik dan al snel weer enthousiast om te gaan schrijven. Mocht ik echt even geen zin hebben om te bloggen, dan is dat ook geen enkel probleem omdat ik vooruit heb geschreven.
Over emotionele onderwerpen vind ik het soms lastig om te schrijven. Ik wil graag precies verwoorden hoe ik me voel en dat is wel eens lastig, zeker wanneer ik zelf niet eens precies weet wat ik voel. Dan schrijf ik vaak letterlijk alles op dat in me op komt. Er verschijnt dan langzaamaan een heel erg lang concept op mijn scherm. Dit laat ik dan een aantal dagen staan en als ik er aan toe ben lees ik het allemaal rustig door. Vaak lukt het me dan beter om overzicht te krijgen en daarmee een wat samenhangender verhaal te creëren. Dit vind ik een hele prettige manier van werken, omdat ik op deze manier ook mijn eigen gedachten weer op een rijtje kan zetten.

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die overwegen een blog te starten over hun psychische problematiek, maar nog twijfelen?

Ligt er natuurlijk heel erg aan waarom je twijfelt, maar eigenlijk zou ik in alle gevallen zeggen: gewoon DOEN! Als je bang bent om onder je eigen naam te schrijven kun je altijd een schuilnaam gebruiken. Als je bang bent dat je het niet volhoudt, dan spreek je met jezelf af dat je altijd mag bloggen en nooit hóéft te bloggen – het is geen verplichting. Als je bang bent niet interessant genoeg te zijn, maak jezelf interessant genoeg! Er is altijd iets om over te schrijven. Ik denk dat het vaak een drempel is om te starten, maar ik kan je bijna verzekeren dat bloggen over je psychische problematiek je positieve dingen zal brengen. Hoe meer mensen over hun psychische problemen schrijven, hoe meer openheid er komt. Hoe meer openheid, hoe meer begrip er zal komen. Dat is toch alleen maar mooi?

Heb jij ook een blog, of vraag jij op een andere creatieve manier aandacht voor psychische problematiek, en zou je het leuk vinden om hierover op mijn website te vertellen? Aarzel dan niet en stuur een mailtje naar contact@noraderuyter.nl

Gepubliceerd ininspirerende (gast) bloggersTegen stigma

2 Reacties

  1. Wat leuk om Kim op jouw blog voorbij te zien komen. Ik volg haar sinds kort en ik heb veel geleerd van haar artikelen en dat terwijl ik zelf ook al een poos schrijf over psychische klachten, zoals depressie en mijn eetstoornis. Ik ben het er helemaal mee eens: Schrijven! Schrijven kan zelfs therapeutisch werken voor jezelf! Maar buiten dat, we moeten van dat verrekte taboe af wat er nog steeds op psychische klachten lijkt te rusten. Hoe meer openheid, hoe beter!

    • Mee eens, Marion! En wat een toeval dat jij Kim al kende. Zo zie je maar weer dat ons stigma doorbrekende wereldje nog veel te klein is 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *